Atos – Construction Elementor Template Kits

Subsidie asbest verwijderen

Asbest is gevaarlijk voor de volksgezondheid. De Nederlandse overheid wilde daarom in 2024 een volledig verbod op asbestdaken. Omdat asbest verwijderen een kostbare onderneming is, rijkte de overheid asbestsubsidies uit aan particulieren en ondernemers om hen te compenseren in de kosten. Inmiddels is het asbestverbod van de baan. De subsidies helaas ook. In dit artikel leggen we u uit hoe het zit met subsidies voor asbest verwijderen en wat de alternatieven zijn.

Asbestinventarisatie

Subsidieregeling verwijderen asbest daken

Asbest zijn kleine vezels die verwerkt zijn in bouwmateriaal. Vóór de jaren 80 van de vorige eeuw was asbest immens populair. Het was goedkoop en had tal van handige eigenschappen. Tot men in de jaren 80 ontdekte dat het een kankerverwekkende stof is.

Als asbestvezels loskomen – bijvoorbeeld omdat u in het bouwmateriaal boort of zaagt – is de kans groot dat u de vezels inademt. In eerste instantie merkt u daar weinig van, maar langzaam tasten deze vezels uw longen aan. Asbest is in feite een sluipmoordenaar. 

De Nederlandse overheid besloot in het ‘Asbestbesluit 2024’ om een algeheel verbod in te stellen op asbestdaken per 2024. Het doel hiervan was natuurlijk om de volksgezondheid te beschermen tegen asbest. Maar omdat asbest verwijderen prijzig is, kwam de overheid ook met subsidies voor particulieren en ondernemers ter compensatie van de hoge kosten. 

In juni 2019 stemde de Eerste Kamer echter tegen dit wetsvoorstel. Hiermee was het verbod op asbestdaken van de baan. Ook het uitstellen van het verbod naar 2028 kon niet rekenen op een meerderheid.

Subsidieregeling: geen budget na 2019

U kon subsidie aanvragen voor het verwijderen van uw asbestdak t/m 31 december 2019. Er was toen een subsidiepot van € 75 miljoen euro beschikbaar die later werd aangevuld met nog eens € 8 miljoen. Inmiddels is er al enkele jaren geen landelijke subsidie meer mogelijk. De subsidiepot is helemaal leeg.

Subsidie asbest verwijderen in 2023

Ook in 2023 is er geen subsidie beschikbaar om asbest te verwijderen. Moet ik dan alles zelf betalen, vraagt u zich waarschijnlijk af. Er zijn gelukkig alternatieven! Bijvoorbeeld een lening aanvragen via uw gemeente.

Subsidie asbest

Asbest lening bij gemeente aanvragen

Hoewel er landelijk geen subsidie voor asbest verwijderen meer beschikbaar is, loont het om navraag te doen bij uw gemeente. Via de gemeente kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor een lening bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Deze lening helpt u om de kosten voor het verwijderen van asbest uit uw woning te betalen.

Wat is het SVn?

SVn is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. Zij beheren fondsen voor volkshuisvesting voor gemeenten en andere overheden. In overleg met deze overheden helpt SVn particulieren, ondernemers en maatschappelijke organisaties met het financieren van bepaalde middelen, waaronder ook het verwijderen van asbest!

Hoe kan SVn helpen bij het bekostigen van asbest verwijderen?

SVn biedt stimuleringsleningen voor investeringen in uw woning. Het verwijderen van asbest en het aanleggen van een nieuw (asbestvrij) dak vallen hier ook onder. De voorwaarden van een lening bij SVn zijn voordelig. Zo mag u de lening op ieder moment boetevrij aflossen en leent u tegen gunstige voorwaarden.

SVn lening bij gemeente aanvragen

Om in aanmerking te komen voor een lening bij SVn doet u een aanvraag bij uw gemeente of provincie. Zodra dit is goedgekeurd, kunt u bij SVn een lening aanvragen. SVn zal uiteraard toetsen welke lening bij uw situatie past.

Wat kost asbest verwijderen?

Bent u benieuwd wat asbest verwijderen eigenlijk kost? Op deze pagina hebben we een handig overzicht voor u gemaakt!

Handige weetjes asbest verwijderen

  • Woont u in een huurwoning? Dan is uw huisbaas of woningstichting verantwoordelijk voor het verwijderen van de asbest. U hoeft hier zelf niets voor te betalen.
  • Bent u ondernemer? De overheid wil bedrijven stimuleren om asbest uit hun bedrijfspand te laten verwijderen. Daarom wordt dit gezien als bedrijfsinvestering. U kunt de gemaakte kosten opgeven voor de investeringsaftrek. Hierdoor betaalt u minder belasting.

Hulp nodig? Wij helpen u graag!

Wilt u asbest laten verwijderen? Wij helpen u graag met de aanvraag bij de gemeente! 

Overweegt u om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren of om asbest te laten verwijderen door de experts van Asbest Gigant? Vraag hieronder vrijblijvend een offerte op maat aan. 

Liever eerst iemand spreken? Neem dan contact met op ons via het contactformulier.