Atos – Construction Elementor Template Kits

Asbest herkennen

Asbest was tot de jaren 80 een populair bouwmateriaal in woningen en andere gebouwen. Niet zo vreemd ook, want asbest is slijtvast, brandwerend, goedkoop en isolerend. Tot men in de jaren 80 ontdekte dat asbest kankerverwekkend is. Daarom is er in 1994 een verbod ingesteld op het gebruik van asbest. Weten of er asbest aanwezig is in uw woning? Hieronder leggen we uit hoe u asbest kunt herkennen.

Asbest herkennen

Wat is asbest

Asbest zijn natuurlijke mineralen. Asbest is dus eigenlijk een verzamelnaam. Als u asbest zou ontleden bestaat het uit vezels. Vanwege de vele voordelige eigenschappen, werden deze vezels vroeger vaak verwerkt in bouwmaterialen zoals kunststof, cement of golfplaten.

Maar laten het nu juist de vezels zijn die kankerverwekkend zijn. Asbest is gevaarlijk zodra de vezels vrijkomen. Bijvoorbeeld door weersomstandigheden die golfplaten beschadigen of omdat u in het materiaal zaagt of boort. Ademt u deze asbestvezels in, dan tasten ze uw longen aan. Met mogelijk kanker tot gevolg.

Wanneer is uw huis gebouwd?

Als u wilt weten of er mogelijk asbest aanwezig is in uw woning, kunt u kijken naar het bouwjaar. Asbest is sinds 1994 verboden, dus als u een huis heeft van vóór die tijd, bestaat de kans dat er asbest aanwezig is. Losse asbestproducten, zoals vloerzeil, is al sinds 1983 verboden.

Waar kan asbest zich bevinden?

Is uw woning gebouwd voor 1994? Dan kunt u op de volgende plaatsen mogelijk asbest aantreffen:

Asbest in het huis

 • Vloerbedekking (oude vinyltegels, asbesthoudende lijm, asbesthoudende onderplaten onder de vloer).
 • Vensterbanken, aftimmering onder kozijnen of aftimmering achter radiator.
 • Schouw of rookgaskanaal.
 • Tussenwanden.
 • Afvoerbuis en plaat onder CV-ketel of isolatie rond de afvoerbuis.
 • Stortbak of riolering in toilet.
 • Verlaagd plafond in toilet.
 • Aftimmering zolder.
  Aftimmering meterkast of luik van
 • De kruipruimte.
 • Ventilatiekanaal en pakkingen van geiser.

Asbest aan de buitenzijde van het huis

 • Schoorsteen (buis en kap).
 • Regenpijp of dakgoot.
 • Gevelpanelen onder kozijn.
 • Schuur of overkapping van golfplaat.
 • Plaatmateriaal voor het dak, een dakkapel of dakraam.
 • Privacy schermen op balkons of in portiek.
 • Cementen bloembakken.

Verschillende soorten asbest herkennen

Er bestaan 2 soorten asbest: hechtgebonden asbest en losgebonden asbest. Losgebonden asbest is gevaarlijker dan hechtgebonden asbest omdat het makkelijker afbrokkelt. Hieronder leggen we de verschillen nog iets beter uit.

Het herkennen van materialen met hechtgebonden asbest

Hechtgebonden asbest is de minst gevaarlijke variant. De naam zegt het al een beetje: hechtgebonden asbest is verwerkt in hard materiaal, zoals kunststof, cement en lijm. Materialen waarbij de vezels niet zomaar loskomen.

Het herkennen van materialen met losgebonden asbest

Losgebonden asbest is daarentegen heel gevaarlijk. Deze vorm van asbest is namelijk zachter en zit niet vast in ander materiaal. Hierdoor komen de vezels makkelijker vrij.

Asbest laten verwijderen door Asbest Gigant

Hoe asbest herkennen?

Asbest herkennen is lastig. Het bestaat namelijk uit microscopisch kleine vezels. Deze zijn te zien op breukvlakken of beschadigingen, maar dat wilt u natuurlijk niet riskeren.

Asbest kan bovendien allerlei kleuren hebben. Vaak wit of lichtgrijs, maar ook zwart of roodachtig.

Daarnaast kunt u kijken naar de eigenschappen van de bouwmaterialen. Er zijn namelijk enkele eigenschappen die alle asbesthoudende materialen uit die tijd delen:

 • Asbest is isolerend, en werd daarom vaak gebruikt rondom warme leidingen, maar ook als isolatie in plafonds en daken.
 • Asbest is slijtvast en wordt vaak gebruikt op plekken die tegen een stootje moeten kunnen.
 • Asbest is bestand tegen hoge temperaturen en vindt u daarom vaak terug rondom schoorstenen, haarden en cv-installaties.

Bij een oudere woning heeft u waarschijnlijk geen idee of er destijds asbest is gebruikt bij de bouw. Woont u in een huurhuis? Dan kunt u bij de verhuurder navraag doen. Woont u in een koopwoning? Dan zit er niets anders op dan een asbestinventarisatie te laten uitvoeren. Dit kost wat, maar dan weet u tenminste waar u aan toe bent.

Is asbest te zien met het blote oog?

Nee, asbest is niet te zien met het blote oog. Als u zeker wilt weten of het asbest betreft, zou u het onder een microscoop moeten leggen.

Wat asbest herkennen extra lastig maakt, is het feit dat het allerlei verschillende kleuren kan hebben.

Asbest verwijderen

Asbest herkennen in golfplaten

Het enige bouwmateriaal waarbij u wél eenvoudig kunt controleren of het asbest bevat zijn golfplaten. In de één na laatste golfplaat staan namelijk letters.

Golfplaten met asbestAT, NF, CAF
Golfplaten zonder asbestNT, AF, AFM, NA, AP, AV

Laat een asbestinventarisatie uitvoeren

Het is vervelend als u vermoedt dat er asbest aanwezig is in of rondom uw woning. Het maakt onzeker, want u wilt natuurlijk geen gezondheidsrisico’s lopen. Daarom is het slim om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door een erkend bedrijf als Asbest Gigant.

Wij lopen uw woning van A tot Z na om te zien of er asbest aanwezig is. Onze specialisten maken een rapport zodat u kunt zien hoe ernstig de mate van asbest is en wat u er eventueel tegen kunt doen. Zodra er asbest is geconstateerd kunnen wij dit ook professioneel voor u verwijderen.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Als het om asbest inventariseren of asbest verwijderen gaat, is het altijd slim om meerdere offertes op te vragen. Bent u benieuwd wat het kost als Asbest Gigant bij u langskomt? Vraag hieronder vrijblijvend een offerte op maat aan.

Liever eerst iemand spreken? Neem dan contact met op ons via onze contactformulier.