Atos – Construction Elementor Template Kits

Asbest dak verwijderen

Heeft u een woning ouder dan 1993? Dan bestaat de kans dat er asbest aanwezig is in uw dak. Onderdaken, golfplaten daken of kunstleien kunnen asbest bevatten. Bij een asbest dak is het essentieel om voorzorgsmaatregelen te treffen en het dak indien nodig te verwijderen. Door weersomstandigheden kan uw dak namelijk beschadigen en kunnen schadelijke asbestvezels in de lucht terecht komen.

Asbest dak verwijderen

Een asbest dak herkennen

Hoe weet u nu zeker dat u een asbest dak heeft? U kunt ons natuurlijk inschakelen om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren, maar er zijn ook een aantal kenmerken waaraan u zelf kunt zien of u een asbest dak heeft.

Productiejaar: Sinds 1993 geldt er een verbod op asbest. Heeft u een woning van ná 1993? Dan is uw dak asbestvrij.

Asbest dak herkennen bij golfplaten

Bij golfplaten kunt u betrekkelijk eenvoudig vaststellen of er asbest aanwezig is. In de één na laatste golfplaat staat als het goed is een markering.

Golfplaten met asbestAT, NF, CAF
Golfplaten zonder asbestNT, AF, AFM, NA, AP, AV

Ook hebben golfplaten met asbest vaak meerdere lagen en een honingraat structuur. U kunt tevens naar de vezels in de breuklijn kijken. Een asbest dak heeft grote vezels, een asbest vrij dak heeft fijne vezels.

Asbest dak herkennen bij leien

Zijn de leien in uw dak geplaatst tussen 1990 en 1996? Dan kunt u kijken naar de merknaam.

Leien met asbestCountry – Eterna – Multex – Big Ben
Leien zonder asbestStonit – Alterna

Kijk ook eens naar het formaat van de leien.

Leien met asbest40 x 20 cm of 40 x 24 cm
Leien zonder asbest60 x 40 cm, 60 x 32 cm, 45 x 32 cm

Ook bij leien kunt u naar de vezelstructuur kijken. Grote, witte vezels wijzen op asbest. Leien zonder asbest hebben vaak fijne haartjes in de breuklijn.

Meer weten over asbest herkennen? Lees hier verder.

Asbest Gigant aan het werk

Is het verplicht om asbest te verwijderen?

De Nederlandse overheid besloot in het ‘Asbestbesluit 2024’ om een algeheel verbod in te stellen op asbestdaken per 2024. In juni 2019 stemde de Eerste Kamer echter tegen dit wetsvoorstel. Hiermee is het verbod op asbestdaken van de baan.

In die zin is het dus niet verplicht om uw asbest dak te verwijderen. Toch is het wel verstandig.

Een asbest dak is altijd hechtgebonden asbest. Oftewel: asbest dat in een hard en vast bouwmateriaal verwerkt is. Hierdoor komen asbestvezels niet zo snel vrij. Wat u echter niet mag vergeten is dat een dak continu blootgesteld wordt aan weersomstandigheden. Hierdoor kan uw asbest dak beschadigen of verweren en kunnen schadelijke asbestvezels vrijkomen in de lucht.

Houd de staat van uw asbest dak daarom goed in de gaten en wacht niet te lang met uw asbest dak verwijderen zodra u beschadigingen opmerkt. Na 30 jaar is het sowieso aan te raden om het dak te vervangen.

Asbest dak verwijderen kosten

Bent u benieuwd wat het kost om uw asbest dak te verwijderen? Een dak tot 35 m2 kost tussen de € 375,- en € 1000,-.

Houd in uw kostenoverzicht ook rekening met het plaatsen van een nieuw, vervangend dak. Hoeveel dit kost is afhankelijk van het type dak, het soort materiaal en natuurlijk de grootte van het dak.

Prijsvoorbeelden asbest dak verwijderen

Om u een richtlijn van de kosten te geven, hebben we onderstaande tabellen gemaakt.

Dak typeGemiddelde kosten dak 50 m2
Plat dak
Bitumen€ 3250,-
PVC€ 3850,-
EPDM€ 3250,-
Schuin dak
Dakpannen€ 4400,-
Riet€ 5200,-

Bij een golfplaten dak gelden de volgende prijzen:

GolfplatenKosten asbest golfplaten verwijderen
Golfplaten 1 tot 10 m2€ 650,-
Golfplaten 11 tot 20 m2€ 825,-
Golfplaten 21 tot 30 m2€ 900,-
Golfplaten 31 tot 50 m2€ 1000,-

Wilt u alle asbest verwijderen kosten weten? Bekijk dan deze pagina.

Werkwijze Asbest dak verwijderen

Zit er asbest in uw dak en is deze aan vervanging toe? Dan zit er niets anders op dan deze volledig te verwijderen en een nieuw dak te plaatsen.

Een overdak plaatsen of uw bestaande dak hercoaten is bij wet verboden!

Stap 1: Asbestinventarisatie

Een asbest dak verwijderen? Dan bent u verplicht om eerst een asbestinventarisatie te laten uitvoeren. Hierbij wordt nagegaan of er daadwerkelijk asbest aanwezig is in uw dak en of het veilig verwijderd kan worden.

Stap 2: Sloopmelding

Een week voorafgaand aan de werkzaamheden bent u verplicht om een sloopmelding te doen bij uw gemeente. Wij kunnen u hierbij helpen.

Stap 3: Asbest dak verwijderen

Als alles akkoord is, starten wij met uw asbest dak verwijderen. Wij dragen beschermende pakken en mondmaskers en komen met speciale apparatuur. We werken uiteraard zeer secuur en verpakken al het asbesthoudende materialen hermetisch afgesloten. Vervolgens voeren wij dit af op een veilige en milieuvriendelijke manier.

Stap 4: Nieuw dak plaatsen

Nadat we uw asbest dak verwijderd hebben, plaatsen we ook meteen uw vervangende dak. Welk type dak u door ons laat plaatsen, is helemaal afhankelijk van uw wensen, budget en of u een schuin of plat dak heeft.

Tip: een nieuw dak plaatsen is meteen een mooi moment om uw dak goed te laten isoleren. Dat bespaart u veel energiekosten in de toekomst!
Asbestinventarisatie

Handige tips

Heeft u een asbest dak, maar moet u nog even wachten tot wij uw asbest dak komen verwijderen? Dan zijn er aantal handige tips, bedoeld om te voorkomen dat uw asbest dak beschadigt.

  • Loop niet over het dak. Loopt u langs het dak in de regen? Spoel dan uw schoenen af voordat u naar binnen gaat.
  • Boor of zaag niet in uw dak.
  • Plaats geen zonnepanelen, juist omdat u hiervoor in het dak moet boren.
  • In de dakgoot kunnen asbestdeeltjes met het regenwater zijn weggespoeld. Was uw handen daarom grondig als u toch met de dakgoot in aanraking bent geweest.
  • Is uw dakgoot verstopt? Verzamel het slib dan alleen bij nat weer en gooi het extra goed verpakt weg. Werk altijd met handschoenen!
  • Vermijdt een hogedrukreiniger. Hierdoor kunnen kleine asbestvezels losraken. Ook is het beter om uw asbest dak niet te ontmossen.

Zelf een asbest dak verwijderen

Als particulier mag u maximaal 35 m2 asbest verwijderen. Voor grotere oppervlakken moet u een asbestinventarisatie laten uitvoeren en vervolgens een asbestbedrijf inschakelen om het asbest te verwijderen. Zelf een asbest dak verwijderen gaat dus lastig worden, tenzij het totale oppervlak kleiner is dan 35 m2.

Daarnaast gelden een aantal regels als u zelf uw asbest dak wilt vervangen:

  • U mag uitsluitend hechtgebonden asbest zelf verwijderen.
  • U moet kunnen garanderen dat er tijdens het verwijderen geen asbestvezels kunnen vrijkomen. U mag het asbesthoudende materiaal dus niet breken, slopen, er in boren of zagen.
  • Minimaal een week van tevoren moet u een sloopmelding doen bij uw gemeente.

Uw dak laten verwijderen door Asbest Gigant

Bij Asbest Gigant hebben we jarenlange ervaring in asbest daken verwijderen. Onze asbest specialisten weten hoe zij dit op een veilige manier kunnen doen voor mens en milieu. Bovendien komen onze mannen met beschermende pakken, mondbescherming en speciale apparatuur.

Om geen gezondheidsrisico’s te lopen is het altijd aan te raden om een professioneel asbestbedrijf in te schakelen om uw asbest dak te laten verwijderen. Omdat een asbest dak een groot oppervlak heeft, is het namelijk extra lastig om dit zelf op een veilige manier te verwijderen.

Asbest is niet te onderschatten, maar een zeer kankerverwekkende stof. Het inademen van asbestvezels kan levensgevaarlijke gevolgen hebben. Door ons in te schakelen, loopt u zelf geen gezondheidsrisico en u kunt erop vertrouwen dat het asbest saneren goed en grondig gebeurt.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Wilt u uw asbest dak laten verwijderen door Asbest Gigant? Vraag hieronder vrijblijvend een offerte op maat aan.

Liever eerst iemand spreken? Neem dan contact met op ons via het contactformulier.