Atos – Construction Elementor Template Kits

Asbestinventarisatie

Asbest komt in veel oudere woningen en gebouwen nog voor. Voor de jaren 80 was dit namelijk een populair bouwmateriaal vanwege de brandwerende, isolerende en slijtvaste eigenschappen. Asbestvezels zijn echter zeer schadelijk voor uw gezondheid en daarom is het belangrijk om dit te laten verwijderen. Helaas is asbest lastig te herkennen. Wilt u zeker weten of er asbest aanwezig is in uw woning? Dan is een asbestinventarisatie de oplossing!

Asbestinventarisatie

Wat is een asbestinventarisatie?

Bij een asbestinventarisatie gaat een gespecialiseerd bedrijf zoals Asbest Gigant voor u aan de slag om eventueel aanwezige asbest te inventariseren. Wij kunnen u helpen bij het herkennen en het in kaart brengen van asbest. Asbest zijn namelijk microscopisch kleine vezels en kunnen bovendien verschillende kleuren hebben. Voor mensen die er geen ervaring mee hebben, is asbest dus lastig te herkennen en nauwelijks met het blote oog te zien.

Onze asbestspecialisten lopen uw hele woning of pand na en stellen een rapport op waarin de mate en ernst van de asbest wordt beschreven.

Waarom een asbestinventarisatie?

Het is altijd balen als u denkt dat er mogelijk asbest aanwezig is in uw woning of pand. U weet immers dat het kosten met zich mee gaat brengen om het te laten verwijderen.

Een misvatting is echter dat asbest altijd verwijderd moet worden. Er bestaat ook asbest waarvan de kans zo minimaal is dat het beschadigt, dat het prima nog een aantal jaren kan blijven zitten. Maar asbest op de verkeerde plaatsen of op beschadigde oppervlakken kan zeer ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid en dat van de mensen om u heen.

Deze video geeft op een duidelijke manier weer wat er kan gebeuren als u asbestvezels inademt: https://www.youtube.com/watch?v=5KMW8AY1ce4.

Kortom: als u vermoedt dat er asbest aanwezig is in uw woning, wilt u zekerheid. Een asbestinventarisatie zorgt daarvoor. U weet dan precies of er asbest aanwezig is, in welke hoeveelheden en of de asbest een direct gevaar oplevert. Bij Asbest Gigant kunnen we een asbestinventarisatie voor u verzorgen en de asbest eventueel ook deskundig verwijderen.

Kosten asbestinventarisatie

De kosten voor een asbestinventarisatie hangen af van het type inventarisatie dat u laat uitvoeren. Er bestaan namelijk 3 soorten asbestinventarisaties: type A, type B en type O. Grofweg varieert de prijs van een asbestinventarisatie van € 125,- tot wel € 1750,-. Hieronder leggen we u uit hoe de kosten voor een asbestinventarisatie zijn opgebouwd en wat de verschillen zijn tussen de verschillende typen asbestinventarisatie.

Kosten asbestinventarisatie per type

Het type asbestinventarisatie bepaalt voor een groot deel de kosten.

Type asbestinventarisatieGemiddelde kosten
Type A asbestinventarisatie€ 375,- tot € 625,-
Type B asbestinventarisatie€ 725,- tot € 1750,-
Type O asbestinventarisatie€ 125,- tot € 250,-

Type A asbestinventarisatie

Een type A asbestinventarisatie wordt gedaan als er al duidelijk is dat er asbest aanwezig is in het gebouw en dat de asbest direct waarneembaar is. Denk bijvoorbeeld aan schoorsteenpijpen, dakplaten of ander plaatmateriaal.

Er wordt een inspectie gedaan met alleen wat handgereedschap en er hoeft dus niet grondig gesloopt te worden om het asbest te kunnen vinden. Voor een gemiddelde woning betaalt u rond de € 400,- voor een type A asbestinventarisatie. Betreft het een groot (bedrijfs)pand? Dan loopt de prijs op.

Type B asbestinventarisatie

Een type B asbestinventarisatie gaat verder waar type A stopt. U laat een type B asbestinventarisatie uitvoeren als er het vermoeden is dat er asbest aanwezig is op niet direct waarneembare plekken. Met andere woorden: er moet gesloopt worden om te zien of er asbest zit. Een type B asbestinventarisatie volgt vrijwel altijd op een type A asbestinventarisatie.

Zoals u zult begrijpen is dit werk zwaarder, complexer en gevaarlijker. Voor een gemiddelde woning betaalt u iets meer dan € 700,- voor deze inventarisatie. Maar dit kan oplopen als het een groter pand is of de sloopwerkzaamheden complex zijn.

Type 0 asbestinventarisatie

Een type O asbestinventarisatie is de goedkoopste oplossing, maar is ook het minst grondig. Vaak wordt een type O asbestinventarisatie gedaan als u een woning of pand koopt en uitsluitsel wilt of er mogelijk asbest aanwezig is. Het is een inspectie, maar enkel een visuele waarneming. Voor een type O asbestinventarisatie betaalt u gemiddeld tussen de € 125,- en € 250,-.

Asbest herkennen

Prijsbepalende factoren

De prijs voor een asbestinventarisatie wordt dus vooral bepaald door:

  • Het type asbestinventarisatie (A, B of O).
  • De grootte van uw woning of het pand.

Omdat het de goedkoopste optie is, kiezen veel mensen voor een type O asbestinventarisatie. Bij de aanschaf van een woning is dit natuurlijk prima! Blijkt echter dat er asbest aanwezig is, dan zal er altijd een type A en/of type B asbestinventarisatie moeten plaatsvinden voordat u een sloopvergunning kunt aanvragen.

Subsidie asbestinventarisatie

Voorheen waren er vanuit de overheid subsidies beschikbaar om asbest te verwijderen. Deze subsidie kon voor particulieren oplopen tot wel € 25.000,-. Omdat de subsidiepot inmiddels helemaal leeg is, is deze landelijke subsidie helaas niet meer mogelijk.

Wel kunt u proberen om subsidie (of een lening) aan te vragen bij uw gemeente of provincie om de asbestinventarisatie en het eventuele verwijderen van de asbest te bekostigen.

Handige bespaartips

Een asbestinventarisatie: niemand zit erop te wachten. En hoewel het noodzakelijk is, hebben we hieronder toch enkele handige bespaartips voor u op een rijtje gezet om de kosten enigszins te drukken.

  • Vraag altijd meerdere offertes op. Het loont namelijk om de prijzen van verschillende asbestspecialisten te vergelijken.
  • Kies voor een asbestinventarisatiebedrijf uit uw eigen regio. Dan bespaart u flink op de voorrijkosten.
  • Is een visuele beoordeling voldoende in uw situatie? Kies dan voor een type O asbestinventarisatie. Dit is verreweg de goedkoopste optie!

Handige informatie

Er zijn een aantal handige weetjes als het om asbestinventarisatie gaat. En ook een aantal misvattingen die we hieronder graag rechtzetten.

Niet al het asbest hoeft verwijderd te worden

Er bestaan 2 soorten asbest: hechtgebonden asbest en losgebonden asbest. Hechtgebonden asbest is de minst gevaarlijke variant. De naam zegt het al: hechtgebonden asbest is verwerkt in hard materiaal waarbij de asbestvezels niet zomaar loskomen. Als dit asbest op een plek zit waar het niet zomaar kan beschadigen, kunt u het best even laten zitten.

Bent u in de gelegenheid om het te laten verwijderen, dan kunt u dit natuurlijk het beste wel doen. Asbest is en blijft gevaarlijk. Losgebonden asbest is daarentegen heel gevaarlijk. Deze vorm van asbest is namelijk zachter en zit niet vast in ander materiaal. Hierdoor komen de vezels makkelijker vrij. Deze vorm van asbest kunt u het beste direct laten verwijderen!

Asbest verwijderen in een huurwoning? Als huurder betaalt u niks!

De eigenaar van een woning is altijd verantwoordelijk voor het verwijderen van eventueel asbest. Woont u in een huurwoning? Dan is de huurbaas of woningstichting verantwoordelijk voor het verwijderen van de asbest en dus ook voor de asbestinventarisatie.

Asbest in uw bedrijfspand? Dan zijn er fiscale voordelen!

De overheid wil bedrijven stimuleren om asbest uit hun bedrijfspand te laten verwijderen. Daarom wordt dit gezien als bedrijfsinvestering. U kunt de gemaakte kosten opgeven voor de investeringsaftrek. Uw winst wordt lager waardoor u minder belasting betaalt.

Asbest Gigant aan het werk

Vrijblijvende offerte aanvragen

Overweegt u om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door de asbest experts van Asbest Gigant? Vraag hieronder vrijblijvend een offerte op maat aan.

Liever eerst iemand spreken? Neem dan contact met op ons via het contactformulier.